محمدجواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ ماجرای اغتشاشها، دستاویز جدید شیادان فضای مجازی شده است و از دو ماه گذشته، کلاهبرداریها را به این سمت بردهاند. تا دیروز پیامکهایی همچون «یارانه شما قطع شد»، «حکم شما در سامانه ثنا صادر شد» یا «سود سهام عدالت شما واریز شد» به خطوط تلفنهمراه شهروندان ارسال میشد و موقعیت مالی آنها را به خطر میانداخت. در روزهای گذشته تعدادی از شهروندان در پایگاههای پلیس فتای خراسانرضوی حضور یافتند و از ترفند جدید شیادان با فرستادن پیامک «پرونده اغتشاشات شما صادر شد» پرده برداشتند. بررسیهای اولیه حاکی از آن است که این شگرد دلهرهآور، افراد را چنان شوکه میکند که آنها بدون توجه به سرشماره ارسالی و آدرس اعلامشده در پیامک، بلافاصله وارد لینک ارسالی میشوند و....
این پرونده که هر روز بر تعداد شاکیانش افزوده میشود، با شکایت یک معلم در مشهد آغاز شد. این فرد با حضور در یکی از پایگاههای پلیسفتای خراسانرضوی از مسدود شدن خطش خبر داد و به کارشناسان پلیس فتا گفت: «در زمان شلوغیها، من اصلا مشهد نبودم و همین که پیامک را دیدم، با خودم فکر کردم شاید پسرانم در اغتشاشات شرکت کردهاند و چیزی به من نگفتهاند. یک لحظه نگرانی بر من مستولی شد و روی لینکی که در پیامک اعلام شده بود، کلیک کردم. اصلا توجه نکردم که سرشماره ارسالی از کجاست.
وارد سایتی شدم که شبیه سایتهای ادارهها بود و از من خواسته شده بود برای دیدن ابلاغ الکترونیک، اطلاعاتم را وارد کنم. همین کار را هم کردم، ولی در مرحله آخر که گفته بود ۲ هزار تومان هزینه را پرداخت کنید، یک لحظه با خودم گفتم نکند کلاهبرداری باشد و مبلغ را واریز نکردم. اما بعد از چند روز متوجه شدم که تلفنم قطع شده است.
وقتی پیگیری کردم، مشخص شد به دستور قضایی خطم مسدود شده است. بعد از پیگیریها، فهمیدم که وقتی اطلاعاتم را در همان سایت نامشخص وارد کردهام، آنها توانستهاند به پیامکهایم دسترسی پیدا کنند تا بعد از وارد کردن اطلاعات حساب، با دسترسی به رمز دوم پویا، حسابم را خالی کنند، اما، چون اطلاعات حسابم را نداشتهاند، با سوءاستفاده از پیامکهای من به دیگران، پیامک مشابهی داده و حساب تعدادی دیگر را خالی کردهاند. حالا من با تعدادی شاکی که اصلا آنها را نمیشناسم، روبهرو هستم و باید رضایت آنها را جلب کنم.»
بررسیهای کارشناسان پلیس فتای خراسانرضوی نشان داد که متهمان در این شگرد، با ایجاد دلهره و نگرانی دربین شهروندان، آنها را وادار به ورود به پایگاههای جعلی خودشان میکنند و در مرحله اول، اطلاعات کاربری افراد را دریافت میکنند و سپس به بهانه پرداخت تنها ۲ هزار تومان، آنها را به درگاه پرداخت جعلی کشانده، اطلاعات حسابشان را نیز سرقت میکنند.
استفاده از جاسوسافزارها در این پروندهها، موجب شده است شیادان به پیامکهای افراد نیز دسترسی پیدا کنند و بلافاصله پیش از هر اقدام مؤثری ازسوی شاکی، با دسترسی به رمز دوم پویا در پیامکها و اطلاعات حساب شهروندان، شروع به تخلیه حسابها میکنند.
در این مرحله، سارقان مجازی با شگرد کارتهای اجارهای یا سوءاستفاده از شهروندان به بهانه دورکاری و... پولهای سرقتی را به این کارتها واریز و با آنها معمولا اقدام به خرید یا دیگر اقدامات مجرمانه میکنند، تاجاییکه بررسیهای تخصصی، پای قربانیان را به این پروندهها باز میکند.
البته گاهی شیادان با هوشیاری شهروندان به اطلاعات حساب قربانیان دست نمییابند، لذا با سوءاستفاده از دسترسی به پیامکها، لینکهای آلوده را بهصورت گسترده برای دیگران ارسال میکنند که در هر دو مرحله، قربانیان باید پاسخگو باشند.
رئیس پلیس فتای خراسانرضوی با اشاره به اینکه کلاهبرداران در این پروندهها، موجب کنجکاوی افراد میشوند و بعد به مقصودشان میرسند، بیان کرد: یکی از نکات مهم، توجه به آدرسهایی است که در لینکهای ارسالی وجود دارد. گاهی افراد واژه ir را بهجای اینکه در انتهای جمله در آدرس نوار بالای سایت بگذارند، در وسط جمله میگذارند و همچنین گاه مشاهده میشود که با تغییر یک حرف انگلیسی، لینکی شبیه اصلی ایجاد کردهاند.
سرهنگ جواد جهانشیری با بیان اینکه هوشیاری شهروندان میتواند سدی مقابل این افراد باشد، افزود: اگر پیامکی به افراد رسید که به آن مشکوک بودند، میتوانند در تماس با پلیس فتا با شماره ۰۹۶۳۸۰ از صحت و سقم آن اطلاع پیدا کنند.